UCI World Cup Jerseys

December 2013: Deze keer heb ik geen krachtmeting op de fiets gewonnen, maar een op de ‘tekentafel’. De UCI (internationale wielerfederatie) heeft na het introduceren van drie nevenklassementen in de Wereldbeker voor vrouwen een ontwerpwedstrijd voor de leiderstruien uitgeschreven. Uit tal van internationale inzendingen is mijn ontwerp gekozen!  Zie onderstaand bericht van NOS.nl:

Iris Slappendel is niet alleen wielrenster bij Rabobank Liv/Giant Team, maar ook een productontwerpster. Met die combinatie van talenten won ze de ontwerpwedstrijd van de UCI voor nieuwe truien voor de klassementsleiders in de wereldbeker voor vrouwen.

De UCI schreef de wedstrijd afgelopen oktober uit. De wielerunie wilde het huidige tricot voor de leider in het algemeen klassement moderniseren en er moesten ontwerpen komen voor de drie nieuwe klassementen (berg, sprint, jongeren) die volgend seizoen geïntroduceerd worden.

Slappendel: “Ik heb aanvankelijk drie ontwerpen gemaakt, waarvan er eentje door de UCI werd uitgekozen voor de volgende ronde. Ik heb nog wat kleine aanpassingen gedaan, en uiteindelijk is het gekozen als de beste van vier inzendingen die waren overgebleven.”

Herkenbaar

Het viel Slappendel nog niet mee iets te vinden wat onderscheidend is in het peloton. “De grote rondes hebben natuurlijk hun kleuren, die zijn vanzelf herkenbaar.” In de nieuwe truien zijn de beginletters van de klassementen verwerkt: L voor ‘leader’ (algemeen klassement), S voor sprint, Y voor ‘young’ (jongeren) en M voor ‘mountain’ (berg).

De keuze van de UCI is niet het favoriete ontwerp van Slappendel zelf: “Ik vind het winnende ontwerp zelf het meest conventionele. De andere waren denk ik te heftig voor de UCI. Het is toch een wat behoudende organisatie.”

Denkt Slappendel zelf nog een van de truien te mogen dragen? “De jongerentrui gaat natuurlijk niet meer lukken”, zegt de 28-jarige lachend. Het lijkt de knecht van Marianne Vos wel erg leuk om een van haar eigen ontwerpen te dragen: “Ik zei al tegen Marianne: misschien moet ík dit jaar maar voor de wereldbeker gaan!”

Ronde van Drenthe

“Ik heb natuurlijk al een keer een wereldbekerwedstrijd gewonnen (in augustus 2012, in Vargarda, red), maar aan het einde van het seizoen. Als ik een van de eerste wedstrijden win, heb ik een kans om erin te rijden. Misschien moet ik komend seizoen pieken in de Ronde van Drenthe”, aldus Slappendel.

Wat dat betreft is de introductie van de nevenklassementen een voordeel. “Dat geeft meer kansen om in een trui te rijden.”

Bij een ontwerpwedstrijd hoort natuurlijk ook een prijs, maar daar hoefde Slappendel het niet voor te doen. De winnaar wordt namelijk uitgenodigd door de UCI om een wereldbekerwedstrijd bij te wonen.

En natuurlijk het oordeel van de UCI (bron: uci.ch)

Last October, the UCI launched a contest for the design of the new jerseys to be worn by the leaders in the various rankings of the UCI Women Road World Cup. The aim was not only to modernise the design of the jersey worn by the overall leader of the series, but also to define that of the jerseys worn by the racers leading the three new rankings that will be introduced from next season (best young rider, best sprinter and best climber).

Among the many projects submitted, it was Iris Slappendel’s design which got the UCI vote. This young graphic designer from the Netherlands is well known in the cycling world, since she is also a high performance athlete competing with the Rabo Women Cycling Team.

Andrea Marcellini, the UCI Women Cycling Coordinator, is very happy with the choice: “Iris Slappendel’s project brings together all the expected qualities. The concept she has developed is very complete and could almost be used as it is. It is an evolution in the visual identity of the UCI Women Road World Cup and incorporates a very contemporary eighties look. The fact that the winner is an active rider is definitely the icing on the cake!”

The 2014 UCI Women Road World Cup will include nine events. It will be launched on 15th of March in the Netherlands with the Boels Rental Ronde van Drenthe, and end on 30th August in France with the GP of Plouay-Bretagne. Phasing in the new rankings (best young rider, best sprinter, best climber) will increase the attractiveness of this key series in the women road cycling calendar. Development and promotion of the latter are one of Brian Cookson’s priorities, as new UCI President.

Eind november heb ik dus drie ontwerpen ingezonden. Niet omdat ik zo graag de prijs wilde winnen, maar vooral omdat de prijsvraag me aansprak en ik het een leuke uitdaging vond. Dat mijn collega’s (en ikzelf hopelijk) komend seizoen gaan strijden voor de truien die ik ontworpen heb is echt super tof!

Het winnende ontwerp! (copyright Iris Slappendel)
Het winnende ontwerp! (copyright Iris Slappendel)
Zij aanzicht van de jongerentrui (copyright Iris Slappendel)
Zij aanzicht van de jongerentrui (copyright Iris Slappendel)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *