Column WR: Wie heeft een gat in de hand?

Het schijnt dat er een vooroordeel bestaat over vrouwen en geld, iets met een gat in hun hand geloof ik. Maar als ik de berichten in de media de afgelopen weken lees, dan heb ik het idee dat ik (vrouw) u, meneer Plugge, nog wel wat kan leren wat betreft omgaan met geld. Serieus. Een sponsor moet 15 tot 22 miljoen euro schuiven om 29 verwende ventjes in het peloton te houden?! Let op, met deze besparingstips doet u het voor de helft:

Tip 1: Trek één veelwinnaar aan in plaats van zes dikbetaalde net-niet-winnaars.

Tip 2: Schrap in de salarissen. Voer de Balkenende-norm in. Profwielrenner zijn is een voorrecht. Daar hoef je geen tonnen mee te verdienen. Dan moet Lars Boom misschien maar een bijbaantje nemen, is het zwarte gat na je carrière ook wat minder groot. Ook in het bedrijfsleven en bij bijvoorbeeld woningcorporaties blijken topsalarissen niet tot betere prestaties te leiden.

Tip 3: Hoe minder je te besteden hebt, des te innovatiever en creatiever oplossingen worden. Neem bijvoorbeeld de watervernevelaar voor de warming-up in de Tour de France. Haal je handen uit je zakken, pak een plantenspuit en je hebt een low-budget-equivalent.

Tip 4: Business-class vliegen? Met economy ben je net zo snel in Australië.

Tip 5: Bespaar op het wagenpark. Eén touringbus lijkt me genoeg. Elke verzorger zijn eigen auto is ook wat overdreven. Carpoolen is gezellig én veel beter voor het milieu.

Tip 6: Gezien de tijd die ploegleiders over hebben om te twitteren tijdens de wedstrijden zie ik hier ook wel wat ruimte om een of twee banen te schrappen.

Tip 7: Nog iets waar er te veel van rondlopen; artsen. In het nieuwe wielrennen kunnen renners zelf hun multivitamines uit een potje halen. Eén arts om je op te lappen na een valpartij lijkt me genoeg. Of nog beter: Maak met het hele peloton gebruik van de één of twee al aanwezige rondeartsen.

Tip 8: Schrap ook die twee man personeel met hun vrachtwagentje matrassen, zeulend van hotel naar hotel in de Tour. Als je hard genoeg fietst, en dus moe wordt, slaap je zelfs op een uitgewoond matrasje met een halve lattenbodem in een Formule 1 hotel.

Tip 9: Stuur de rennersvrouwen in een camper vooruit in de grote rondes. Kunnen ze koken, wassen en ondertussen geen geld uitgeven (dit eventueel in combinatie met besparing op de matrassen én wordt er niemand in de verleiding gebracht eventueel vreemd te gaan).

Tip 10: Wat betreft Pampers, huismerk is ook oké. Af en toe schrale billetjes krijg je niks van.

De 1 miljoen tip: Bied een Spanjaard die al in verschillende dopingzaken genoemd wordt geen driejarige contract aan!

Zo, en het beste is nog dat u dit advies helemaal gratis krijgt! Van het soort dat bekend staat om het gat in de hand. Succes, meneer Plugge, met uw nieuwe huishoudboekje.

2 thoughts

  1. Hai Iris,

    Wat een geweldig stuk! En zo waar! Heb nog een tip 11: Laat de renners een weekje met mij ruilen, dan leer ik ze de fijne kneepjes om om te gaan met een salaris van 15% van wat zij nu verdienen. Ten eerste waarderen ze een en ander misschien wat meer, ten tweede kan ik ze laten zien dat geld echt niet gelukkig maakt en dat je met wat minder ook nog best een leuk leven kan hebben ;-). In deze tijd van crisis, waar “de gewone burger” de buikriem behoorlijk moeten aanhalen, kan je sommige hoge salarissen en abnormale uitgaven ook gewoon niet meer uitleggen aan het publiek. Het is een absoluut voorrecht om met je lievelingssport geld te kunnen verdienen en de hele wereld te kunnen overvliegen. Aan de andere kant weet ik ook wel hoeveel kracht en energie jullie investeren in trainingen en wedstrijden. Dan vind ik knap en daar mag best een mooi salaris tegenover staan. Maar sommigen overdrijven daar wel heel erg in.
    Offtopic; succes Iris met de rest van dit seizoen. Ik ga begin 2014 ook op de racefiets stappen (die moet ik nog wel even zoeken)Hoop volgend jaar of 1xAlpe dhuez of 1xMont ventoux te beklimmen voor het goede doel. Vond het wel een goed (misschien een beetje onrealistisch 😉 ) “motivatie-doel” om in training te blijven. Groetjes, Marleen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *