Ronde van Vlaanderen

Gisteren was het dan zo ver, de ‘Hoogmis’ oftewel; ‘Vlaanderens Mooiste’. Mooi was de wedstrijd, de entourage en de ambiance zeker. Het blijft bijzonder om een wedstrijd te rijden met duizenden wielerliefhebbers langs de kant. Erg veel tijd om ervan te genieten heb je echter niet. De 140 km lange wedstrijd is een achtbaan vol lastige bochtjes, smalle en slechte wegen, kilometers aan kasseien en genoeg steile klimmetjes die je geen seconde de tijd geven om op adem te komen. Mijn ploeggenoten en ik waren super gemotiveerd om er een zware wedstrijd van te maken en hadden besloten al vroeg in de aanval te gaan. Een valpartij van Anna van der Breggen na 40 km, net voor de eerste klim, was echter wel een beetje spelbreker in dat plan. Ik zag Anna op de grond liggen en heb op haar gewacht om haar terug te brengen naar het peloton, maar door de hoge snelheid en de klimmen en kasseien duurde het tot na de Paddestraat voor we weer voorin de eerste groep terug konden keren. Net voor de tweede lange kasseienstrook, de Lippehovenstraat, waren we weer bij onze ploeggenotes en pakten we ons strijdplan weer op. Om de beurt kozen we de aanval maar het peloton liet niemand begaan. Het was wel jammer en ook een beetje frustrerend dat andere teams een meer afwachtende koers wilden rijden. Zelf had ik ondertussen door deze acties veel energie verspild en hoewel ik me behoorlijk goed voelde wist ik dat ik niet mee zou kunnen als de beste rensters van het peloton op de laatste klimmetjes zouden aanvallen. Daarom heb ik mijn ploeggenotes geholpen zo goed mogelijk in positie te brengen voor de laatste klimmetjes. Uiteindelijk zette Ellen van Dijk (Boels-Dolmans) de wedstrijd naar haar hand door op de Kruisberg een aanval te plaatsen die niemand kon volgen en ronde ze een super sterke solo van 26 km af met winst. Annemiek, Lucinda, Anna en Pauline reden in het tweede achtervolgende groepje voor plek vijf. Ik finishte in het peloton als 57e. Zoals we wisten zijn we als team een sterk collectief maar misten we de individuele klasse om met de besten mee te kunnen. Ik sta na deze wedstrijd nog steeds aan de leiding in het UCI WC sprintklassement.

Nu twee dagen om te herstellen van deze zware wedstrijd, van woensdag tot en met zondag staat namelijk de Energiewachttour op het programma! Leuk is dat RTL 7 de dag na de etappe telkens een samenvatting laten zien van de ritten. Op 10, 11 en 14 april gebeurt dat om 17.45 uur, op 12 en 13 april om 16.30 uur.

foto: Corvospro.com
foto: Corvospro.com
Zo zie je er dus uit na 140 km door Vlaanderen! (foto: Andre Weening)
Zo zie je er dus uit na 140 km door Vlaanderen! (foto: Andre Weening)
Troostprijs: Rabo Liv gaat aan de leiding in het UCI WC sprintklassement (ik), jongeren (Pauline) en berg (Anna) (foto: sportfoto.nl)
Troostprijs: Rabo Liv gaat aan de leiding in het UCI WC sprintklassement (ik), jongeren (Pauline) en berg (Anna) (foto: sportfoto.nl)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *