Column: Koude start

Stelt u zich eens voor; het is 23 februari 2013. De aftrap van het klassieke seizoen staat voor de deur: Omloop het Nieuwsblad. En de thermometer geeft exact nul graden aan.

Om het plaatje volledig te maken moet u zich de touringbus van de Rabo Liv/Giant dames inbeelden. Zeven dames drukken hun neus tegen de ruit op weg naar de start in Gent. Alsof ze denken te kunnen ruiken hoe koud het is buiten. Ze zijn er klaar voor. Een winter vol voorbereiding, trainingskampen op de meest zonnige bestemmingen en een wedstrijd in Qatar hebben ze in de benen. Er is echter een ding waar ze niet op voorbereid zijn…

Nul graden is nogal koud!!! Helemaal met een noordoostenwind en een gevoelstemperatuur van min tien! Gelukkig hebben we allemaal een koffer vol koerskleding in alle soorten en maten, dik en dun, neopreen en windstoppend, over de oren en in de schoenen bij ons en niet te vergeten een reeks crèmes van ‘medium warm balm’ tot ‘super hot legs on fire balm’. Kort samengevat: Vanaf vrijdagmiddag 16:00 uur tot zaterdagochtend 11.15 uur was de vraag “Wat trek jij aan?”.

Ik kreeg het idee dat het geen zak uitmaakt of je slechts één of al tien jaar op de fiets zit, met dit soort omstandigheden heeft niemand vaak te maken gehad en dat maakt de besluiteloosheid bij zowel de jonkies als de ouwe rotten in de ploeg enorm! Had een videocamera in de bus gehangen, het had ongetwijfeld hilarische beelden opgeleverd. Alle voordelen en nadelen per kledingstuk en combinatie van kledingstukken werden uitgebreid doorgesproken. Er werd zelfs nagedacht over de ‘uittrekbaarheid’ van kleding in de koers, mocht je het toch nog warm krijgen. De invloed van de windrichting en dus de temperatuur op verschillende plekken op het parcours werd erbij betrokken en op het laatste moment werden er nog kledingstukken verknipt om met de meest uitgebalanceerde combinatie aan de start te kunnen verschijnen.

Helaas ben ik nu een typisch vooroordeel over vrouwen aan het bevestigen en dat doet pijn. Vrouwen gaan nu eenmaal niet over één nacht ijs. Maar misschien hebben Tom Boonen en Sylvan Chavanel op zaterdagochtend ook wel drie keer van overschoenen gewisseld, twee keer van brillenglazen en een extra laag vaseline op hun neus en ballen gesmeerd?!

Uiteindelijk rolden er om 11.15 uur zeven dampende Rabo-rensters uit de bus (die gelukkig nog tien minuten de tijd hadden gemaakt om de wedstrijdtactiek door te spreken) om vijf minuten later met 170 collega’s van start te gaan voor een prachtige wedstrijd. Want een ding is zeker; des te extremer de weersomstandigheden, des te heroïscher de overwinning. Helaas werden we tweede…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *