Column WR: Rioreferendum

Geen Oekraïnereferendum voor mij. Terwijl in het land gediscussieerd wordt over het wel of niet naar de stembus gaan, sta ik mijn eigen opties tegen elkaar af te wegen. Wel of geen overschoenen vandaag? Regenjasje aan of uit?

Zodra je in Groningen aankomt lijkt de rest van de wereld heel ver weg. Dat komt niet alleen door de plek (een ‘vakantiepark’ in Stadskanaal), het is ook een beetje topsporter eigen om je af te sluiten. Het enige papier dat ik deze week in mijn handen heb is het routeboek van de Energiewachttour, de Panama Papers zie ik enkel op Twitter langskomen.

Sowieso zijn die Panama Papers een ver-van-ons-bed-show. Als winnares van de Energiewachttour is het bepaald niet nodig om je prijzengeld (€ 326,-) door te sluizen naar een belastingparadijs. Of Ellen van Dijk moet (zonder mijn medeweten, en dat is zo goed als onmogelijk) een profvoetballer aan de haak hebben geslagen. Het enige wat ik zoek in de ‘papers’ is een vermelding van de Nederlandse rensters die zo succesvol zijn geweest dit voorjaar. Helaas.

Voor de Energiewachttour snap ik het nog wel. Ik zou als journalist ook liever in de auto naar Roubaix stappen dan de boot naar een afgelegen Duits eilandje als Borkum te nemen. Maar goed, wij hebben ook een World Tour tegenwoordig. En we waren ook in Gent, Wevelgem en Oudenaarde. En Hoogeveen is toch ook wel aan te rijden? Er waren twee overwinningen in die World Tour voor Chantal Blaak en een aantal eervolle vermeldingen voor Anna van der Breggen, Lucinda Brand en Annemiek van Vleuten. De enige keer dat ik de landelijke pers echter massaal zag uitrukken was in Dwingeloo. Voor de comeback van Marianne Vos is het schijnbaar wel de moeite waard om een paar uur in de auto te zitten (dit overigens tot net zo goed tot ergernis van Vos zelf, zij ziet ook liever dat er aandacht besteed wordt aan topprestaties). Zelfs in dit tijdschrift miste ik een mooi verslag van de enige World Tour wedstrijd die in ons land verreden wordt, mét Nederlandse winnares!

Dus vertel ik het u maar. De dames zijn goed bezig. Ze rijden harder dan ooit en leggen elkaar het vuur na aan de schenen. De bondscoach moet in zijn laatste jaar nog een lastige keuze maken. Wie gaat hij naar de Olympische Spelen sturen? Ik stel voor dat we er een referendum over houden. Chantal Blaak naar Rio, ja of nee? Misschien dat ze dan wel de krant haalt.

One thought

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *