Derde plaats in Gooik

Boels Hills Classic (Foto: sportfoto.nl)
Boels Hills Classic (Foto: sportfoto.nl)

Vrijdag 24 mei stond een van de mooiste Nederlandse klassiekers op het programma; de Boels Hills Classic. Dit jaar met een iets gewijzigd parcours met start en finish in Sittard, maar onderweg waren er genoeg beklimmingen zoals de Eyserbosweg en de Cauberg om de wedstrijd lastig te maken. Ik koerste met mijn ploeggenotes vanaf de start attent van voren maar pas na zo’n kleine 60 km op de Eyserbosweg ontplofte de koers pas echt. Er reden een kleine tien rensters weg, ik zat er net achter in een klein groepje. Op de Sibbe-Grubbe smolten de eerste twee groepen samen om op de Cauberg na een aanval van Annemiek weer uit te dunnen. Ik moest samen met Roxane nog wel een een kilometer of 5 in de achtervolging maar gelukkig konden we weer aansluiten bij de kopgroep. Uiteindelijk gingen we de finale in met een kopgroep van 14 rensters met daarbij 5(!) Raborensters! Verder onder andere Ellen van Dijk, Emma Johansson, Anna van der Breggen en Ashleigh Moolman. In de laatste 40 kilometer probeerden we om de beurten weg te komen uit de groep, maar dat was lastig omdat iedereen in de kopgroep reageerde. Ik had in de finale behoorlijk last van eerdere inspanningen en het feit dat ik te weinig gedronken had waardoor ik een beetje tegen de kramp aan zat te rijden. En dus werden Roxane en ik weer gelost op de voorlaatste klim! Maar we hadden ons duo-treintje goed op orde en wisten op het vlakke weer naar de koplopers toe te rijden! Toen we 8 km voor de finish aansloten probeerde ik meteen de ‘erop-en-erover’ tactiek maar ook die werd geneutraliseerd. Nadat Sabrina nog een ultieme poging in de laatste 3 km deed die geen stand hield zouden we de sprint aantrekken voor Annemiek. Het plan was goed, alleen vergiste Annemiek zich in de afstand en ging de sprint te vroeg aan. Afrikaans kampioene Ashleigh Moolman (Lotto) won zo de sprint voor Lizzie Armitstead (Boels-Dolmans) en de derde plaats was voor Annemiek. Wel jammer dat we ons overtal niet konden verzilveren met winst maar evenwel een mooie wedstrijd! Ik finishte als 13e. Klik hier voor de complete uitslag.

Zondag de 26e stond er weer een mooie klassieker op het programma, deze keer in België: Gooik-Geraardsbergen-Gooik. We reden eerst een grote lus met daarin 4 klimmetjes en een kasseienstrook. De ploeg werkte hier opnieuw perfect samen. Thalita trok door op de kasseienstrook voor de vierde klim, wat al wat scheurtjes in het peloton opleverde, en daarna trok Marianne door op de klim. Bovenop waren we nog maar met 8 rensters over. Marianne en ik dus namens Rabobank, Johansson en Cromwell namens GreenEdge en verder nog een aantal eenlingen. De samenwerking was gelukkig meteen goed, want we moesten nog 80 kilometer tot de finish! Na de grote omloop volgden er nog 7 lokale omlopen van 10 kilometer die ook niet bepaald vlak waren. Marianne en ik hadden afgesproken in de laatste 2 omlopen aan te vallen. Marianne opende op 18 km van de streep op een kort klimmetje, werd teruggepakt en ik counterde en had meteen een gaatje. Emma Johansson en Maaike Polspoel (Sengers) sprongen naar mij toe en weg waren met drie! In eerste instantie werkte ik mee tot we een voorsprong van zo’n 30 seconden hadden. Daarna heb ik mij zoveel mogelijk gespaard, ook omdat ik verwachtte dat Marianne de oversteek nog zou maken. Dat gebeurde echter niet en dus zette ik alles op een overwinning. Ik wist dat ik het niet op een sprint met Johansson aan moest laten komen en demarreerde een kleine 3 km voor de streep. Ik sloeg een gaatje maar ze reden me na een kilometer weer terug. Er volgde een kort kat- en muisspel maar niemand gaf elkaar een centimeter en dus gingen we sprinten voor winst. Ik liet me op kop dringen en we gingen de sprint aan vanuit bijna stilstand waardoor ik meteen kansloos was. Johansson won en de derde plek was voor mij. Marianne finishte als vijfde. Natuurlijk had ik gehoopt om meer uit deze kans te slepen, maar een podiumplek is sowieso goed. Hopelijk blijven deze goede benen nog even bij me en kan ik ze de komende weken een keer inwisselen voor de eerste plaats! Klik hier voor de complete uitslag. Bekijk hier een samenvatting van de wedstrijd.

Met Marianne in Gooik (foto: Anton Vos)
Met Marianne in Gooik (foto: Anton Vos)
Kopgroep Gooik: Johansson, Polspoel, ik (foto: sportfoto.nl)
Kopgroep Gooik: Johansson, Polspoel, ik (foto: sportfoto.nl)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *