Pronto per la partenza! Giro Rosa

Nu nog thuis, maar over over drie dagen vertrekken we in Giovinazzo (Bari) met z’n allen voor de eerste etappe van de Giro Rosa. Deze ‘vrouwelijke versie’ van de Giro ‘d Italia blijft een heel speciale wedstrijd. Ondanks dat er dit jaar maar acht in plaats van tien etappes zijn, blijft het een van de zwaarste en prestigieuze wedstrijden op onze kalender. Ik ga geen complete voorbeschouwing doen, die kunt u onder ander op velofocus lezen, inclusief alle etappe-info. Of op de website van de organisatie zelf; GiroRosa.it. Leuke voorbeschouwingen en interviews met verschillende rensters (o.a. mijzelf ;-)) vind je op podiumcafe.com.

We gaan deze Giro heel Italië weer doorkruisen. We beginnen zeer zuidelijk, net onder Bari, waarna we oversteken naar de Middellandse zee (regio Napels) voor twee etappes en daarna weer terug naar de Adriatische kust (regio Ancona). Na een verplaatsing van 450 km na de vierde etappe zijn we voor de vijfde etappe weer een stuk noordelijker, net onder Genua, in Varazze waar vandaan we echt gaan klimmen! De zesde etappe is dan weer richting de Zwitserse grens (grappig genoeg ben ik hier een aantal jaren geleden met de trein geweest toen ik in Novara woonde: Domodossola was het eindpunt van de trein, maar niet van deze etappe!). De laatste twee etappes zijn in de regio rond Milaan. Dit beloofd dus niet alleen heel veel kilometers op de fiets, maar ook in de auto. Gelukkig hebben we de Rabo-touringbus mee en dat zal het reizen een stuk aangenamer maken!

Ik verwacht niet anders dan dat we met de ploeg voor de ‘maglia Rosa’  gaan strijden. Met Marianne, die de laatste twee edities gewonnen heeft, hebben we natuurlijk een topfavoriet in huis maar ik denk dat er nog wel wat meiden zijn die een goed klassement kunnen rijden. Ik ga zo goed mogelijk mijn best doen om hen daarbij te helpen. De tegenstand is er zeker ook niet minder op geworden, dus dat belooft een mooie wedstrijd te worden! Daarbij blijft de Giro een redelijk onvoorspelbare wedstrijd, etappes kunnen zo 30 km langer zijn dan in het routeboek en ervaring heeft geleerd dat de hoogteprofielen ook niet altijd even betrouwbaar zijn. De charme van Italië zullen we maar zeggen…

Hopelijk gaan we dit jaar weer het roze (en taart) mee naar huis nemen! (foto: Anton Vos)
Hopelijk gaan we dit jaar weer het roze (en taart) mee naar huis nemen! (foto: Anton Vos)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *